Sportspecialisering


Sportspecialisering hänvisar till intensiv, året-runt-träning i en enda sport, ofta på bekostnad av andra sporter. Utbrändhet är en del av ett spektrum av tillstånd som inkluderar överträning och överbelastning, vilket kan påverka en spelares välmående negativt. Överdriven specialisering i unga år kan skada en spelares fysiska och mentala hälsa. Utbrändhet är en risk i alla åldrar om träningen inte hanteras korrekt.


Unga idrottare som specialiserar sig tidigt löper en ökad risk för överträning, överbelastningsskador och utbrändhet. De som deltar i flera sporter under sin utveckling uppvisar bättre rörelseförmåga och långsiktiga idrottsliga fördelar.


På KBK uppmuntrar vi deltagande i olika sporter och fysisk träning. Deltagandet måste dock noggrant övervakas och kommuniceras tydligt för att undvika utbrändhet. Våra riktlinjer för fleridrottsdeltagande per åldersgrupp är följande:

Åldrar 8–11: Testa olika sporter/aktiviteter på dagar utan fotbollsträning. Minst 1 full vilodag utan fotboll eller andra sportaktiviteter, 2 dagar tillgängliga för andra sporter och aktiviteter, samt regelbunden fysisk utbildning i skolan.


Åldrar 12–15: Fortsätt prova sporter/aktiviteter på dagar utan träning, men undvik elitnivådeltagande i dessa aktiviteter för att minska risken för utbrändhet. Minst 1 full vilodag utan fotboll eller andra sportaktiviteter. 2 dagar tillgängliga för andra sporter (lätt till måttlig intensitet) och aktiviteter, samt fysisk utbildning i skolan.


Från 16 års ålder: Vid denna ålder bör spelare specialisera sig på fotboll. KBK möter alla behov för fysisk utveckling.


På KBK avråder vi starkt från extern fotbollsträning som inte är i linje med klubbens metoder, eftersom det kan påverka spelarna och lagets prestation negativt.

SV